MDT – THE NXT CHAPTER

Terugblik 2022 – 2023

Sinds 2020 draait in de Drechtsteden het MDT project The NXT Chapter voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar.
We zijn nu een paar jaar verder en er is een boel dat we over de doorontwikkeling van het project willen vertellen. In dit beeldverslag nemen we je daar (trots!) in mee en laten we zien waar het project nu staat. Veel kijk- en leesplezier en neem contact met ons op als je meer wilt weten over The NXT Chapter.

Wat is MDT?

The NXT Chapter maakt deel uit van het landelijke Maatschappelijke Diensttijd (MDT) programma. Tijdens MDT doen de deelnemers, waarvan een deel vroegtijdig schoolverlater is om uiteenlopende redenen, in een half jaar tijd (werk)ervaring op. Ze ontwikkelen hun talenten, ontmoeten mensen buiten hun leefwereld en voeren activiteiten uit voor een ander en/of de samenleving. MDT helpt zo jongeren hun draai te vinden in de samenleving en vergroot hun maatschappelijke betrokkenheid. Is MDT nieuw voor je? Of wil je meer weten over MDT? Bekijk dan deze video voor een korte uitleg.

De cijfers

De inhoud van The NXT Chapter bestaat uit vier blokken waarbij ontmoeting, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke inzet terugkerende thema’s zijn. Gedurende het traject zijn de deelnemers gelinkt aan een persoonlijke coach, die hen ook na het traject nog kan helpen. Het doel van het programma is dat de deelnemers uiteindelijk doorstromen naar een passende opleiding of werkplek, maar ook dat ze zijn gegroeid in hun zelfvertrouwen, vaardigheden en netwerk. Bij allerlei onderdelen in het programma zijn lokale partners betrokken. Onderstaand vind je een greep uit de cijfers van The NXT Chapter voor de periode ’22-’23. Maar liefst 163 jongeren zijn in deze periode gestart en daarvan zijn er maar liefst 110 geslaagd. Samen bundelden ze hun energie voor 36 sociale missies, namen ze deel aan 69 workshops en meer!

gestarte jongeren

jongeren geslaagd

workshops

uur sporten

Sociale missies

bij

Organisaties

Werkbezoeken

aan

Bedrijven

Ervaringen

Het weekrooster

Wat doen jongeren dan precies bij The NXT Chapter? Hoe ziet hun week eruit? Pien, van Jongerenwerk R-Newt, vertelt in deze video over het weekrooster, over hoe de jongeren er concreet samen (want waarom moeilijk doen als het samen kan?) de schouders onder zetten door te sporten, door workshops te volgen, door werkbezoeken, door één op één feedbackgesprekken met de coaches en meer. 

 “De kennismaking in de groep, met allemaal mensen die ik niet kende, vond ik heel eng. Maar het was wel heel leuk” 

Mandy – Deelnemer The NXT Chapter

Groepsgevoel

 

Het werken in groepen is voor veel deelnemers best spannend. Logischerwijs hebben sommige deelnemers bij aanvang best wat drempelvrees. Maar hoe beter ze elkaar leren kennen, hoe vrijer ze zich bij elkaar voelen. Het groepsproces ondersteunt het individuele proces want het daagt ze uit om meer bij zichzelf te komen. De deelnemers sporen elkaar aan en helpen elkaar wanneer ze buiten de comfortzone gaan. Want buiten je comfortzone ligt je groei!

Give back

 

Iets doen voor een ander en merken dat je dan vanzelf iets terug krijgt…Een belangrijk onderdeel van The Next Chapter is je inzetten voor de maatschappij en iets terug doen in de vorm van ‘Give Backs’ / Sociale missies. Bekijk deze video voor een mooi voorbeeld; deelnemers Moësha en Mandy bedachten een kleinschalige actie met een groot hart… 

Werkbezoek

 

Tijdens het project gaan de jongeren ook op werkbezoek bij verschillende bedrijven en organisaties. Of een werkbezoek past bij de actuele leefwereld verschilt natuurlijk per deelnemer en per werkbezoek. Het geeft de deelnemers een realistisch beeld qua wat er komt kijken bij het werkend leven, wat er aan kansen bestaan voor jongeren en het laat ze kennis maken met verschillende sectoren.  

Succesverhaal Karim

 

Deelnemer Karim vertelt in deze video openhartig over dat hij eigenlijk helemaal niet lekker in zijn vel zat, worstelde met neerslachtige gevoelens. Door zijn deelname aan The NXT Chapter heeft hij daar een positieve wending aan kunnen geven. “Ik zag het even niet zitten. Na een gesprekje met mijn huisarts kwam ik bij The NXT Chapter uit.” De deelname aan het programma heeft hem op een positieve manier geactiveerd. Het heeft hem zelfs een baantje als pandbeheerder opgeleverd. “Nu dat ik iets doe waar ik geen hekel aan heb, heb ik veel meer plezier in het leven. Ik doe werk dat mensen helpt, daar haal ik veel energie uit!”, aldus Karim. 

 

ERVARINGEN VAN Jerzy

deelnemer The NXT Chapter

Ook deelnemer Jerzy doorliep een waardevol traject bij The NXT Chapter. Hij is te spreken over het project omdat het hem de ruimte heeft geboden om te experimenteren met verschillende eigenschappen en skills. 

Waar liep je tegenaan voor je startte met het traject en wat heeft ervoor gezorgd dat je deelnam aan The NXT Chapter?
Voordat ik begon bij The NXT Chapter had ik heel erg veel last van zenuwen bij nieuwe mensen ontmoeten, maar het traject heeft me daar heel veel mee geholpen. Ik heb gehoord van The NXT Chapter via de sociale dienst en ze zeiden dat het een fijn traject zou zijn ook voor sociale contacten en leuke sociale missies.

Wat motiveert je om mee te doen aan The NXT Chapter?
Wat mij motiveert om mee te doen aan The NXT Chapter zijn echt de leuke dagen, je leert een hoop op een hele vrije manier. Maar ook de vrienden die ik heb gemaakt op The NXT Chapter motiveerden mij om elke dag mee te doen.

Wat spreekt je aan in het traject?
Wat mij vooral aanspreekt is dat je alles kan proberen en een beetje kan uitvogelen wat je wel en niet leuk vindt je kan je eigen weg veel beter vinden.

Welke punten heb je van jezelf ontdekt tijdens dit thema die je nog niet wist?
Dat ik toch wel heel sociaal ben en dat ik redelijk goed voor een groep kan presenteren, ik weet nu ook dat mijn creativiteit niet zomaar iets is maar iets wat mensen toch wel waarderen. Ik ben er ook achter gekomen door met ouderen een dag mee te lopen dat ik eventueel de zorg in wil.

 

“Door met ouderen een dag mee te lopen, ben ik erachter gekomen dat ik misschien de zorg in wil.

Jerzy – Deelnemer The NXT Chapter

Samenwerking met onderwijs

 

Het onderwijs is een belangrijke partner van de The NXT Chapter. [HIER IETS MEER INFO OVER DE INHOUDELIJKE SAMENWERKING]
We vroegen een docent en een student om hun ervaringen met The NXT Chapter. Klik op de vragen om de antwoorden te lezen.

Duygu (docent)

Wat vond je van de inbreng van de jongerencoaches tijdens het TNC-programma?

Ik vond dat ze met originele ideeën kwamen. Fijne input en bijdrage hadden.

Wat vond je van de communicatielijnen? Denk aan mailcontact, updates, telefooncontact?

Communicatie was prettig, makkelijk toegankelijk voor zowel de studenten als docenten. Studenten konden ze snel benaderen. Ik kreeg wekelijks een update met de stand van zaken. Met vragen kon ik altijd bellen.

Wat vond je van de workshops en welke impact had dit op de jongeren?

De workshops sluiten goed aan op wat wij op school doen. Is op het niveau van de studenten en heeft een steentje bijgedragen aan het onderwijs/stage van de studenten.

Hoe ervaarden volgens jou de jongeren The NXT Chapter?

De studenten vonden het leuk en leerzaam.

Wat vond je van de begeleiding richting het vinden van passende stages?

Ik vond de begeleiding goed. Jullie namen de tijd om de studenten individueel te helpen met een stage. Jullie keken ook specifiek naar de interesses van de studenten. Bij de ene ging het matchen met een stage heel snel. Bij de andere duurde het heel lang, omdat de juiste interesse niet gevonden werd. Soms duurde het te lang en moest er verder gekeken worden buiten de interesses om.

Ali (student)

Wat vond je van de workshops?

Belangrijk. Het waren ook behulpzame workshops en het was ook leuk en er hing altijd een fijne sfeer.

Wat vond je van de coaches?

Die waren ook heel aardig en behulpzaam. Ik kreeg altijd hulp als ik dat nodig had en dat was fijn toen ik in een korte tijd een stage moest vinden.

Wat is jou het meest bijgebleven van The NXT Chapter?

Jullie hebben mij en mijn klasgenoten meer motivatie gegeven. Dat is mij het meeste bijgebleven.

Was er een moment dat je uit je comfortzone moest treden? Zo ja, op welk moment was dat?

Dat was op school toen we een filmpje moeste maken van onszelf en een voorstelfilmpje moesten maken.

Wat vond je van de coachgesprekken met een jongerencoach?

Leuk en belangrijk. Ik vond de coaches heel behulpzaam. Ook hebben deze gesprekken mij geholpen om stappen te zetten die ik zonder de coaches niet zou hebben gezet. Vanwege een verhuizing was het moeilijk voor mij om een stage te vinden en omdat jullie mij daarmee hadden geholpen heb ik toch een leuke stage kunnen vinden waardoor ik alsnog kans maak om mij diploma te behalen.

Ik vond de begeleiding goed. Jullie namen de tijd om de studenten individueel te helpen met een stage. Jullie keken ook specifiek naar de interesses van de studenten.

Duygu – Docent

HIGHLIGHTS activiteiten 2022-2023

 

 

We hebben een aantal highlights geselecteerd van bijzondere groepsmomenten in de afgelopen periode. Van sociale missies tot de uitreiking van certificaten. Onderstaand lees je de verhaaltjes die bij de foto’s horen.

Foto 1: 13 februari 2023
Een hele bijzondere sociale missie in het teken van Valentijnsdag

Samen met Stichting Helpende Handen hebben we rozen uitgedeeld aan de bewoners van Woonzorgcentrum Dubbelmonde. Wat was het mooi om met zo een klein gebaar een grote glimlach op het gezicht van de bewoners te zien!

Foto 2: 17 augustus 2023
Certificaat uitreiking Summer Adventure 2023

Na 6 weken vol activiteiten hebben de jongeren van Summer Adventure hun certificaat behaald. Tijdens deze weken hebben de jongeren gewerkt aan verschillende doelen bijvoorbeeld taalvaardigheid, sociale vaardigheden en het vergroten van een sociaal netwerk.

Foto 3: 6 juli 2023
Afsluiting NXT Chapter groep

Na 20 weken gewerkt te hebben aan hun persoonlijke doelen sluiten we het traject af met een leuke middag lasergamen en karten! Vanaf nu gaan de jongeren individueel verder met een passende opleiding of werk.

Foto 4: 6 april 2023
Bezoek van MDT landelijk en het MDT Jongerenpanel

Op deze dag hebben we MDT landelijk mogen ontvangen bij The NXT Chapter groep, ze zijn het gesprek aangegaan met de jongeren en wat het effect van MDT voor hen is en dit doormiddel van een creatieve middag met het zelf ontwerpen van tasjes.

Foto 5: 30 maart 2023
Museumbezoek

Met 2 groepen samen zijn we naar interafctief museum Remastered Rotterdam geweest, waarbij beroemde kunstwerken tot leven komt en je zo op een leuke en leerzame manier wat kan leren over kunst.

Foto 6: 22 februari 2024
Werkbezoek bij Spinel Veiligheidscentrum

De jongeren krijgen een kijkje bij het Veiligheidscentrum, een hele leerzame ervaring!

 

1

2

3

4

5

6

Jongerencoach vertelt

Terug

Mijn naam is Maaike, ik ben 25 jaar oud en ik kom uit Breda. Ik ben in februari 2022 afgestudeerd als sociaal werker, ik heb toen van mijn stage plek bij R-newt mijn werk mogen maken! Sinds dat moment ben ik werkzaam binnen R-newt als junior jongerenwerker te Dordrecht.

 Als jongerenwerker ben ik te vinden bij het project The NXT Chapter en in de wijk Oost. Bij het project The NXT Chapter focus ik mij op de individuele gesprekken en sta ik op de  maandagen voor de groep als jongerencoach. Hierbij bieden we diverse workshops aan waarbij de talenten van jongeren en ontwikkeling centraal staan. Het geeft mij mega veel energie om de jongeren op hun eigen manier en tempo te zien groeien in hun persoonlijke ontwikkeling. Wat ik het aller mooiste vind aan het project is de band die je creëert met de jongeren en de vele mooie momenten die je samen meemaakt.

Lees verder

Waarom ik de keus heb gemaakt om jongerenwerker te worden is omdat ik zelf in mijn puberteit van hot naar her werd gestuurd en een stukje begeleiding heb gemist. Op school werd mij verteld dat ik het niet kon omdat mijn niveau te laag was en heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om iemand te hebben die in je gelooft en je kan helpen bij je persoonlijke ontwikkeling. Daarom wil ik er voor de jongeren zijn en ze in hun kracht zetten. Ik vind het belangrijk om mee te geven aan de jongeren dat ze er mogen zijn en dat ze hun doelen moeten nastreven. Want als je iets wilt kan je er ook met een omweg komen en je bent nooit alleen!

Mijn motto als jongerencoach is “ik begin waar andere mensen stoppen”. Ik wil jongeren zoveel mogelijk motiveren. Dat doe ik door in ze te geloven en door ze te activeren bij onderwerpen waarbij ze vastlopen.

“Ik vind het belangrijk om mee te geven aan de jongeren dat ze er mogen zijn en dat ze hun doelen moeten nastreven. Want als je iets wilt kan je er ook met een omweg komen en je bent nooit alleen!”

Maaike – Jongerenwerker

Populairste Instagram posts

SOCIALE MISSIE 📚💪 

Begin van de week stond er een sociale missie op de planning. Twee dames kwamen met een leuk en origineel idee om boekenleggers met inspirerende quotes tussen de boeken te stoppen in de bibliotheek! 

Hou onze socials in de gaten voor een vlog hierover 👀

Volg The NXT Chapter via: