MDT - The NXT Chapter

Terugblik 2020-2021

Het begin

over Jeffrey

Een verleden met veel pesten, angst voor andere jongeren en dromen om te realiseren, maar geen motivatie om het te doen. Dat is hoe Jeffrey Kwakernaat ervoor stond toen hij begon aan MDT The Nxt Chapter. Via de sociale dienst rolde hij in dit traject van een halfjaar. Nu is hij er sterker uitgekomen en zijn sommige dromen al werkelijkheid geworden. “Ik ben anders naar mijzelf gaan kijken. De angsten zijn nog niet helemaal weg en ik ben nog steeds aan het zoeken naar mijzelf, maar ik merk wel dat ik al meer kan en durf.” Klaar voor een nieuwe toekomst dus!

“Je leert ook dat iedereen dingen heeft meegemaakt.”

Voordat Jeffrey mee ging doen aan MDT The Nxt Chapter sloot hij zich vaak thuis op. Onder andere omdat hij geen leeftijdsgenoten tegen wilde komen. Zijn pest verleden maakte dat hij een isolement om zich heen bouwde. “Ik heb eigenlijk nooit echt hulp gekregen. De school zei gewoon dat het maar plagen was. Toch wist ik mezelf er altijd weer bovenop te krijgen, maar daardoor heb ik wel last van PTSS en angst- en paniekstoornissen. Nu ben ik dus heel hard bezig om daarvan af te komen. Het is wel lastig, want angst duwt je al snel terug de hoek in.”

MDT The Nxt Chapter was voor Jeffrey dus weer een nieuwe uitdaging om zijn angsten te overwinnen en uit zijn isolement te komen. “Je leert ook dat iedereen dingen heeft meegemaakt.”

Intake

Is niet spannend.

Zoals voor iedere jongere begon ook Jeffrey met een intake. Hoewel dit een eerste contactmoment is, viel het Jeffrey alles mee. Misschien dat intake ook wat heftig klinkt. Om dit voor andere jongeren weg te nemen, werkte Jeffrey mee aan een video om te laten zien wat je ongeveer kan verwachten als je mee doet.

Belangrijk in deze intake is dat er gekeken wordt naar de doelen van de jongeren. Wat willen zij uit MDT halen? En waar heb je interesse in?

Het Traject

En toen begon het echt. Voor Jeffrey heel spannend, want voor die leeftijdsgenoten, die hij liever uit de weg ging, kon hij nu niet weglopen. Net als voor de uitdagende workshops, want opgeven doet hij niet.

Startweek

De eerste dag was zeker niet makkelijk voor Jeffrey. “Ik had de eerste keer heel veel spanning van tevoren. Nu kwam in een traject terecht waarin ik allemaal dingen moest doen. Ook best wel veel dingen die je normaal uit de weg zou gaan. Uit angst, maar ook gewoon omdat je niet weet of het bij je past.”

Na de eerste dag kreeg Jeffrey een paniekaanval. Toch besloot hij de volgende dag terug te gaan. En blij toe. “Ik begon de groep te leren kennen, en het was allemaal prima. Ik vind het nu ook echt leuk.”

 

Ook begeleider Sjors ziet een grote verandering bij de jongeren als de startweek eenmaal voorbij is: “De jongeren ervaren de startweek vaak als spannend en kijken een beetje de kat uit de boom. Door middel van laagdrempelige kennismakings- en samenwerkingsactiviteiten proberen we dit te doorbreken. Vaak zien we in week 2 van het project al een meer ontspannen houding. Waar ook al wat meer persoonlijke verhalen gedeeld worden.”

Vorming

Een van de doelen van dit traject is werken aan je hard en soft skills. De workshops moeten de jongeren daarbij helpen. “Veel workshops spraken mij aan en je leert echt wat bij je past. Het heeft me inzicht gegeven in mezelf en wat ik allemaal kan. Ik vond vooral de workshop Spoken Word heel gaaf en het boksen, die me in liet zien dat ik heel veel kan. Op school deed ik vaak niet mee met gym en ik sportte niet veel, dus het was gaaf om te zien wat ik in me had.”

Vrijwillige inzet

Een belangrijk onderdeel van The Next Chapter is je inzetten voor de maatschappij. Iets doen voor een ander en merken dat je dan vanzelf iets terugkrijgt. Om de jongeren te inspireren, hebben we 3 ambassadeurs gevraagd te vertellen waarom zij zich inzetten voor de maatschappij en hoe zij dat doen.

Orientatie toekomst

Dat je veel leert tijdens dit traject is wel duidelijk. Maar hoe ga je die nieuwe kennis inzetten in de toekomst? Daarom is de oriëntatiefase heel belangrijk. Voor Jeffrey was het duidelijk; die wil het theater in. Daarom regelde MDT The Next Chapter een stage bij Theater Tortilla. Zo hielp hij tijdens zijn stage mee aan de Keti Koti viering en nu MDT is afgelopen, helpt hij nog steeds mee tijdens theaterlessen op basisscholen.

Maar Jeffrey was niet de enige die een duidelijk doel kreeg voor de toekomst dankzij MDT. In deze podcast met MDT’er Sjaak vertelt hij heel mooi over zijn ervaringen, overwinningen en beeld voor de toekomst.

Iedere jongere heeft dus zelf iets georganiseerd om iets terug te doen voor de maatschappij. Zo ook Sjaak. Hij verzorgde een sportdag op maat en is ook na zijn MDT traject hiermee door aan het gaan.

De toekomst

Voor iedereen is je toekomst belangrijk. “Ik wil mensen laten weten hoe belangrijk het is om hulp te vragen en te zoeken. Je moet het zelf doen. Hoe lastig dat ook is. Probeer jezelf constant te motiveren de angst te overwinnen, want als je hem overwint voelt het echt heel goed”, vertelt Jeffrey trots.

Ook zijn groepsgenoten Sjaak en Job zijn goed bezig. Ze kwamen binnen met ieder hun eigen uitdagingen en gaan weg met alle drie nieuwe doelen. In deze video nemen ze je mee in hun MDT traject.

Wil jij meer weten over MDT of je inschrijven? Stuur dan een mailtje naar info@thenxtchapter.nl.

Volg The NXT Chapter via: